Vad kul att du inte är rädd för min hund, men det betyder inte att du får klappa

 
Jag tänkte idag ta upp nånting som faktiskt stör mig otroligt mycket. Jag & Jonathan har valt att ha hundraser många människor tyvärr har fördomar om. Inte av den anledningen, men för att dessa raser ligger oss varmt om hjärtat & passar in i dom kvaliteter vi vill ha i en hund. Todde är av bruks-/vakthundsras, men vi har ändå ofta fått samma bemötande som många med kamphundsraser får; människor byter sida på gatan, tar upp sina småhundar eller vågar inte gå förbi. Ibland har vi fått höra att "såna monster borde förbjudas", "såna hundar käkar småbarn" osv. Vi har även fått positiva kommentarer såklart & det gör en extra glad.
 
Något som jag dock känner behöver tas upp är att jag självklart blir jätteglad när nån säger att jag har en jättefin hund, eller säger att dom inte är rädda för honom eller tycker att det är tråkigt att det finns så många förutfattade meningar. Självklart blir jag det, men det innebär inte att det är okej att springa fram & klappa utan att fråga först. Vi har en gudasnäll hund, men dobermannen är en förarvek vakthund som gärna rent instiknktivt vaktar sin ägare & även om hunden är väluppfostrad kan en oinbjuden människa få en reaktion på det. Just Todde hade aldrig gjort nånting om jag inte bett honom eller han märker att jag reagerar med rädsla - i en mörk gränd en sen kväll om en man kom farande mot mig från ingenstans hade han förmodligen skällt & morrat, men inte annars - men du vet ju ingenting om hunden du rusar framemot även om du själv inte har några onda avsikter eller bara vill klappa. Hunden kan vara tränad till att reagera, den kanske är rädd för främlingar eller beröring ... Det finns många aspekter som kan spela in.
 
Mer ofta än sällan låter jag gladeligen människor hälsa & klappa på Todde om dom frågar. Gör nån däremot det utan tillåtelse brukar jag be dom sluta. Nån gång har jag fått en spydig kommentar i form av "det är ägare som dig som förstör rasens rykte". Det här förekom också när jag & Jonathan hade en annan omplacering i somras, en hane som sades vara en mix på amstaff/rottweiler. Folk kunde komma fram & klappa från ingenstans, mata honom när vi satt på bussen eller locka på honom vid busshållplatsen med ursäkten "men jag är ju inte rädd för den", & jag förstår verkligen inte varför man inte bara kan respektera hunden & ägaren genom att fråga först? Det hör väl ändå till vanligt folkvett? 
 
Det allra värsta måste dock vara föräldrar som säger till sina barn att det är okej att springa fram, utan att ha frågat först. Nånstans kan jag tycka att det är så oansvarigt av föräldrarna, för man försätter ju sitt barn i en potentiellt farlig situation. Todde älskar barn & är superfin med dom, men tänk om nästa hund barnet får springa fram till är livrädd för barn & reagerar därefter? Jag fick alltid lära mig som liten att visst, hundar är superfina & jättesnälla; många fördomar är inte sanna, men fråga alltid innan du hälsar. Det lever såklart kvar i vuxen ålder för mig, & jag förstår inte varför så många människor inte har fått lära sig det?
 
Det är jättekul att du inte är rädd för min hund, men det betyder inte att du får klappa.Kommentarer
Julia Svensson

Åh så fin!

Svar: Tack!
Angelica Wåhlin

2018-02-06 @ 13:57:14
URL: http://juliasvenssons.se
maja söderberg

Förstår dig, har själv en hund!! Många tycker att min hund ser ut som en varg och blir rädd för henne också :/

Svar: Fy, vad tråkigt att höra! :(
Angelica Wåhlin

2018-02-06 @ 17:05:08
URL: http://majasoderbergs.devote.se
Jonna

Åh vad jobbigt att vissa tycker det. Jätte fin hund <3

Svar: Tack så mycket <3
Angelica Wåhlin

2018-02-06 @ 17:55:30
URL: http://nouw.se/jonnaelb
JoJo

jag fick lära mig som barn att man skulle låta hunden komma fram till en om den ville hälsa på en och så gör jag fortfarande om jag börjar prata med nån som har hund och dessutom så frågar jag om jag får klappa hunden. :)

Svar: Du gör verkligen helt rätt! Önskar att fler hade fått lära sig det där :)
Angelica Wåhlin

2018-02-06 @ 18:17:48
URL: http://nouw.com/rockdoll
tess

Jag har alltid varit otroligt rädd för hundar & har en stor respekt för dem. Speciellt hundar man inte känner! Blir otroligt arg själv på föräldrar som inte tar hänsyn till andras hundar, eller hundägaren. Djur man inte känner ska man inte bara gå fram till hur som helst! Fråga ska man alltid göra först.

Svar: Så tråkigt att höra att du är rädd för hundar, men det har jag också varit så förstår dig. Helt rätt! Kan man inte ta hänsyn till hunden eller människan som håller i kopplet tycker jag ju att det är rimligt att man åtminstone låter bli för sin egen eller sitt barns skull.
Angelica Wåhlin

2018-02-06 @ 18:42:56
URL: http://nouw.com/svenssontess
Cornelia

Åh, jag förstår! Man måste ju ha respekt för varandra oavsett om det är djur eller människor, man går ju inte och klappar på människor bara för att man inte är rädd för dem haha! :) Det handlar väl om kommunikation och förtroende liksom. Jag förstår dig till 100% men som icke-hundmänniska måste jag säga att det även är sjukt störigt med hundägare som säger "du är inte rädd för hundar va? min hund är jääättesnäll, han vill bara hälsa!" och låter hunden komma och nosa, hoppa, klänga osv på mig. Liksom nej, jag är inte hundrädd men jag vill inte ha en okänd hund över mig hur som helst heller. Haha! Som sagt, kommunikation och förtroende.

Svar: Precis! Nej, blir otroligt irriterad även på människor som bara släpper fram sina hundar. Det är också otroligt respektlöst. Jag har ju hund själv (nähe), men jag vill ändå inte ha främmande hundar rusande på mig eller hoppande liksom. Det går ju åt båda hållen. Man kan inte kräva respekt utan att ge liksom.
Angelica Wåhlin

2018-02-06 @ 19:00:04
URL: http://corneliae.blogg.se/
Jessica Högberg

Det har aldrig varit ok med någon ras??!

Svar: Nej, självklart är det inte okej oavsett om det är en dobermann, pudel eller chihuahua! Utgick bara från oss för enkelhetens skull.
Angelica Wåhlin

2018-02-06 @ 21:00:45
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Tace

Skitbra inlägg! Håller helt med! Man ska verkligen alltid fråga för att veta om det är okej, just som du säger kan hunden vara rädd för barn etc. Räcker ju inte bara med att man inte är rädd för hunden, utan det kan ju vara hunden som är rädd för dig. Tycker verkligen att man alltid ska fråga.
kram

Svar: Du är så klok! Kram
Angelica Wåhlin

2018-02-06 @ 21:22:15
URL: http://nouw.com/tacemumford
NICOLE

Bra inlägg :) Viktigt att det får ske på djurens villkor också såklart!

Svar: Tack :) Jo, precis! & kan man inte respektera djur eller hundägare borde man väl åtminstone vara någorlunda försiktig för sin egen eller barnets skull liksom ..
Angelica Wåhlin

2018-02-06 @ 22:04:22
URL: http://nwistrand.forme.se
MALIN

SÅ BRA skrivet! Har själv aldrig haft en hund men mina morföräldrar har nästan alltid haft det, så kan verkligen relatera. Kram

Svar: Tack snälla! Kan tänka mig att du/ni fått vara med om en del liknande fall isåfall, tyvärr. Kram
Angelica Wåhlin

2018-02-06 @ 22:30:11
URL: http://malinkirstine.se
Celine

Men alltså?! Förstår verkligen inte? Skulle aldrig få för mig att klappa en hund utan att fråga ägaren först? Och föräldrarna som släpper iväg sina barn??? Herregud..

Svar: Ja alltså, det är ju synd om barnen som utsätts för sina situationer & kanske inte heller får lära sig!
Angelica Wåhlin

2018-02-06 @ 23:49:47
URL: http://celinelf.blogg.se/
cecilia

Håller med i det du säger. Jag har respekt för hundar, då jag mer är kattmänniska (hehe).. Men här i Karlstad är de nästan ägarna som "släpper sina hundar" alltså antingen helt att dom går lösa och då springer dom fram och hoppar på en.. Eller att ägarna liksom inte kortar kopplet när dom går förbi, så hunden kommer och hoppar upp eller liksom är väldigt närgången. Finns ju människor som är jätte rädda för hundar.. Är ju mest de som har små hundar som gör såhär och tar för givet typ att hunden är liten och att man inte är rädd för små hundar.. Men nästan dom som är värst ju hehe..

Okej detta blev långt!! :P

Svar: Gud, det är ju verkligen inte heller okej! Precis som att jag som hundägare vill ha respekt så ska ju jag självklart ha respekt för alla andra i min omgivning. Jag hade aldrig i mitt liv fått för mig att bara släppa hunden eller låta honom hälsa utan personens medgivande!
Angelica Wåhlin

2018-02-07 @ 02:08:31
URL: http://nouw.com/ceciliasalomonsson
Matilda Berlin

Så himla märkligt alltså! Folk har verkligen ingen respekt! Själv är jag tvärt om hundrädd och skulle aldrig få för mig att göra det, haha! Men har vänner som kör upp ansiktet i hundens utan att ens ha pratat med ägaren först, och jag bara väntar på att det ska hända något. För även om hunden är världens finaste och bäst uppfostrade, så är det klart att dom reagerar när dom blir ofrivilligt trängda. Det hade vilken människa som helst med gjort!
SÅ verkligen ett superbra och viktigt inlägg sötaste <33

Svar: Ja, precis! Du är himla klok! Oavsett ska man ju absolut inte köra upp ansiktet eftersom att det i hundvärlden är ett tecken på dominering, så jag skulle nog vilja säga att det är en otrolig risk man tar oavsett om det är en änglahund. Tack finaste du!! <333
Angelica Wåhlin

2018-02-07 @ 08:06:54
URL: http://matildaberlin.se
Miss Baby Peaches

Det du skriver är så himla rätt! Man ska ALDRIG klappa en hund utan tillåtelse. (Jag älskar hundar och är en sån människa som gärna frågar om jag får klappa men det beror ju helt på vilken vibe man får från ägaren och hunden!) Och det är så synd att många raser får ta skit på grund av rykten.

Är det en Doberman Todde är?

Svar: Helt rätt! Jag brukar, som sagt, nästan alltid säga ja till att klappa när någon frågar. Jag tycker det är kul att träffa människor som inte är rädda/har fördomar & som vill klappa. Todde tycker också det är trevligt när vi sagt att det är okej (annars tittar han på en som "vad händeeeer?", haha), men jag gillar inte alls när dom bara helt sonika tar sig friheten. Ibland är det ju också så att vi kanske tränar, är påväg någonstans eller att nån av oss är stressad. Då vill jag kunna få respekten att rör inte voven just nu.
Ja, precis. Han är en dobermann!
Angelica Wåhlin

2018-02-07 @ 09:30:54
URL: http://babypeaches.blogg.se/
Dixi Wonderland

Jag kan inte annat än att hålla med. Bonzo som ser ut som en liten nallebjörn drar enormt mycket uppmärksamhet till sig och problemet är att han tycker inte om varken nya människor eller hundar. Jag har haft folk som stannat sina bilar mitt i vägen för att ropa vad det är för ras. Haft folk som hoppat av sina cyklar i farten och sprungit efter oss...

Jag säger dock alltid att dom inte kan klappa och att han bits. Ofta så lyssnar folk, många blir chockade för han är ju så söt men en seriemördare kan se skit snygg ut, ens utseende har inget med ens beteende att göra! I vissa fall har folk envisats och försökt klappa så jag varit tvungen att antingen höja rösten eller så får jag ta fram mobilen och säga "Nu filmar jag dig med min mobil och det är tredje gången jag talar om för dig att du får INTE klappa min hund men du verkar vara extremt trög. Om du nu klappar honom fast att jag som hundens ägare har sagt nej och han biter dig så har jag bevis på att felet ligger helt hos dig" då fattar folk att jag menar allvar. Man frågar ALLTID först!

Jag tycker det är skit bra att du säger åt folk att sluta klappa om dom inte har frågat innan. Och sorry för lång kommentar men detta är något som jag dagligen råkar ut för och eftersom att Bonzo är Dobermann (en av fem raser i honom) så vet jag hur vaktig rasen är.

Svar: Men herregud, människor är ju helt otroliga! Fruktansvärt respektlöst mot både dig & Bonzo att inte sluta fastän du sagt ifrån & även sagt att han bits. Man tycker ju att dom - om inte annat - borde lyssna utav självbevarelsedrift? Vi har ju tur i oturen att Todde ser ut som en dobermann, vilket gör att varenda människa vi träffar inte är lika benägen att hålla på så som folk gör med dig & Bonzo! För övrigt tycker jag att Bonzo är en av dom sötaste hundarna jag nånsin sett, men skulle aldrig få för mig att galoppera fram, haha!
Angelica Wåhlin

2018-02-07 @ 09:43:58
URL: http://dixiwonderland.com/
MADDISENJ.SE

Bra inlägg! Man ska aldrig klappa en främmande hund utan att först fråga ägaren, man har ju ingen aning om hundens bakgrund eller någonting!

Svar: Precis! Om inte annat bör man låta bli om man inte frågat & fått ett okej för sin egen skull!
Angelica Wåhlin

2018-02-07 @ 11:19:10
URL: http://maddisenj.se
Maria

Jag har stor respekt för alla hundar, och skulle aldrig i mitt liv klappa en hund utan att fråga ägaren först. Fick gossa med en labrador i måndags när jag var på promenad. Den var lös och lyssnade inte ett dugg på matte när jag kom gåendes där, tur att jag inte är hundrädd :)

Svar: Helt rätt! Åh, dom är så fina, men jag måste tillägga att jag inte tycker det är okej när folk låter hunden springa fram heller :)
Angelica Wåhlin

2018-02-07 @ 13:28:35
URL: http://gairamsbilder.blogg.se
Amanda

Håller verkligen med dig!! Jättekul att man får härliga kommentarer, men att springa fram och klappa en främmande hund är ett big no no! Sjukt bra inlägg, tror det är många som behöver höra det <3

Svar: Tack! Det är som sagt oftast okej för mig om personen frågar, men ibland är det ju inte det. Todde kanske är stressad, vi kanske tränar eller så ska vi nånstans. Känner bara att "nu hade du ju tur att min hund är så snäll som den är" .. <3
Angelica Wåhlin

2018-02-07 @ 16:51:40
URL: http://https://nouw.com/mandasdiary
Ajli Müller

Helt rätt, man måste vara respektfull! Hur rädd eller orädd man än är och vilken ras det än är frågan om. Vi har en rädd terrier hemma hos mamma och pappa, och hon skulle lätt kunna morra, skälla och bita om hon blev överraskad.

Svar: Ja, det gäller ju såklart oavsett ras. Jag skulle aldrig få för mig att helt sonika gå fram till någons hund - liten eller stor. Dels av respekt för hunden, men också ägaren.
Angelica Wåhlin

2018-02-07 @ 18:22:35
URL: http://ajlimuller.se/
Natalie

Bra skrivet inlägg! Detta bör såklart tas upp bland människor och läsare i största möjlighet. Det är respektlöst att komma fram och klappa, inte mindre än att ge mat (!!!) till en annans hund utan att fråga. I det största hela är det förmodligen uppfostran, ja. Barn (och vuxna) som inte är uppfostrade är bland det värsta som finns, tycker synd om dem! Mycket bra, detta inlägg får en annan att tänka till! Fin hund också <3

Svar: Tack snälla! Ja, just det där med mat tycker jag är väldigt illa. Det finns mycket som en hund rent generellt inte ska äta (typ mjölkprodukter, bröd, människogodis osv) & dessutom många som är allergiska. Sååå irriterande! Kram <3
Angelica Wåhlin

2018-02-07 @ 21:01:30
URL: http://www.devote.se/nellaroc
Linnéa

jättebra skrivet! Vi har en superfin rottweiler tjej, och får väldigt ofta höra av folk att de är farliga, att vi vågar ha en sådan hund, att de bits blablabla. Sedan finns det även dom som du nämner som inte är rädda och därför nästan vill visa att de vågar gå fram och klappa. Hände en gång att vi fick besök av en väldigt berusad kvinna som skulle visa att hon minsann inte var rädd, rusar fram till vår hund och slänger armarna runt hennes hals och trycker upp hennes ansikte (med halsduk också) i vår hunds ansikte. Utan att ens fråga oss innan. Vår hund blev skiträdd och slängde bort huvudet och råkade då riva kvinnan i ansiktet. Vi fick då höra att vår hund borde avlivas. Människor måste lära sig att respektera djur!

Svar: Jaa, så tråkigt att folk nästan ska hävda sig! Hade det hänt hade nog Todde också blivit rädd & slängt iväg huvudet. Tycker att kvinnan i den situationen faktiskt får skylla sig själv ..Nånstans är det ju också tur för henne att er tjej var så pass snäll att hon bara försökte ta sig iväg & att kvinnan endast fick en reva!
Angelica Wåhlin

2018-02-07 @ 22:43:58
URL: http://linnearu.se/
Wanderlust by Jona

Usch alltså, finns på tok för mycket respektlösa människor! Jag jobbar som administratör på ett hunddagis och hjälper ibland till med att gå ut med hundarna och kan meddela att det är så många som kommer fram och ska klappa när jag går där med mina 5-6 "söta små hundar som verkar så snälla"... Det blir ett störningsmoment som får hundarna att helt tappa fokus och det kan ta flera minuter innan vi kan fortsätta promenaden igen.

Svar: Det är exakt det jag menar! Ibland passar det sig helt enkelt, oavsett.
Angelica Wåhlin

2018-02-08 @ 08:45:41
URL: http://wanderlustbyjona.com
Josäfin Andersson

Håller så med, är väl ändå folkvett?? Vi har ju två "små söta" hundar folk gärna vill klappa (mycket barn osv) och jag blir galen! Visst den ena älskar människor men den andra är en omplaceringshund som är jätterädd och skydd för främlingar? FRÅÅÅÅGA , hur svårt kan det vara?

Svar: Är ändå rätt tacksam över att vi har den rasen vi har, kan tänka mig att det är ännu värre med småhundar för att folk tycker dom är så gulliga!
Angelica Wåhlin

2018-02-08 @ 21:55:24
URL: http://jossanamigo.blogg.se/
Malin

Helt rätt, man måste vara respektfull mot både hund och ägaren oavsett hundras.

Svar: Jamen, precis!
Angelica Wåhlin

2018-02-12 @ 15:23:51
URL: http://blomsveranda.blogg.se
Jenny

Längtar så tills den dagen jag skaffar hund själv, går inte för tillfället pga jobb/liten lägenhet. Men min största farhåga är att random folk och framför allt barn kommer fram. Är inne på att jag vill ha en labbe (min första hund så vill mjukstarta tills jag fått mer erfarenhet, drömmen är schäfer, rottis, old english bulldogge typ!), och antar att en labbe lätt drar till sig barnfamiljer - tyvärr. Känns sjukt tabu och min hund hoppas jag absolut inte blir dum mot barn, men fan alltså -- jag gillar inte barn haha.Svar: Förstår dig helt. Jag gillar inte heller barn, haha. Labbar är otroligt fina, jag hoppas att du snart får möjligheten att ha en! Men förstår oron, det är inte alls kul att folk springer fram hur som, även om man har världens snällaste hund. Det stör & är respektlöst liksom.
Angelica Wåhlin

2018-02-13 @ 08:29:49
URL: http://jfrost.blogg.se
Mariana

Underbara hundar! 😊
Min dotter har haft en Dobermann ... helt fantastisk!

Svar: Vad roligt att höra! Dom är verkligen fantastiska hundar :)
Angelica Wåhlin

2018-02-13 @ 08:30:34
URL: http://wargenfjard.blogg.se
Anna

Håller med dig. Jag har en lite och söt hund eller vd man nu ska kalla honom. Både vuxna och barn går gärna fram till honom och försöker klappa. Han är snäll men uppskattar inte främmande människor. Svansen åker in mellan benen och man ser att han bara vill bort. Blir så irriterad på folk som inte kan acceptera att det är min hund och jag bestämmer vem som får hälsa på honom.

Svar: Åh, förstår dig helt! Det ä verkligen sååå tråkigt att folk inte har förståelse.
Angelica Wåhlin

2018-02-13 @ 09:48:55
URL: http://stunderurverkligheten.blogg.se
AyumuSWE

Jag klappar aldrig en hund jag inte känner och vissa går jag inte ens inärheten av. Utan brukar fråga ägarna då det är ju dom som känner sin hund bäst. Jätte fin hund men skulle som sagt ha frågat om jag mötte er och jag själv känner mig säker att släppa in den i min "bubbla."

Svar: Du gör helt rätt! Tack så mycket, hade du frågat hade du som sagt förmodligen fått klappa :) Vi är väldigt noga med att inte släppa in vår hund i andras space också. Möter vi någon ska han gå fot på motsatt sida.
Angelica Wåhlin

2018-02-17 @ 19:40:40
URL: http://ayumuswe.com/
diamantfamiljen.se

Helt rätt!!

Idag har vi Rottweiler och det är inte många som "springer på den".. men när jag födde upp Amerikansk Cockerspaniel var det mer regel än undantag för folk att dyka på dem.
Kommer ihåg en gång när jag skulle socialisera en av mina tikar som hade lite attityd...
Satt med henne vid Barkarby Outlet och lät henne mest bara vara passiv.
Då kommer det fram ett barn som ville klappa, jag förklarade att hon inte fick.. Varpå pappan fick ett utbrott och började skrika på mig.. "det är väl ingen ide att sitta här med en hund om man inte får klappa den"...
Jag tittade lugnt på honom och sa: Men du.. då kanske jag får klappa lite på ditt barn??
HAHAHAHAH... Kontentan av det??!!
Ja, han sa att jag var sjuk i huvudet :D
Well be my guest!!


Svar: Oj, ja, jag förstår att det var mycket spring då! Dom är ju otroligt iöganfallande & vackra, men det gör det ju inte okej att springa fram hur som. Älskar ändå hur du bemötte situationen, haha, helt rätt! :D
Angelica Wåhlin

2018-02-17 @ 20:42:47
URL: http://diamantfamiljen.se
Anonym

Min hund blev nästan ihjälbiten av en dobberman så har lite svårt för dem.

Svar: Det var otroligt tråkigt att höra!
Angelica Wåhlin

2018-02-17 @ 21:02:55
Sanne

Jättebra inlägg!! Håller med! Folk tar som för givet att det ska klappa en hund och ibland även fast jag som ägare säger nej.

Svar: Ja, men visst! Ibland är det nästan som att dom tycker sig ha rätten?
Angelica Wåhlin

2018-02-17 @ 21:20:14

Lämna en kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: