Det blir snabbt och lätt stökigt och smutsigt i skolor. Barn har tendensen att stöka till det i alla utrymmen. Städbehovet finns under hela läsåret, inte bara sista dagen inför sommarlovet.
Alla vet vilken förmåga som barn, inte minst barn i grupp, har att stöka till det och smutsa ned. Det är en mardröm för föräldrar att städa upp efter ett barnkalas. Föreställ dig då hur det skulle kunna se ut i en skola inför sommaren efter nio månader av spring med smutsiga skor, blöta overaller och noll konsekvenstänk av vad som händer när man kastar kritor och andra grejer på marken. Elever och personal måste nästan bokstavligen vada i smuts och skräp som om de passerade genom Ganges-floden i Indien. Nåväl, nog vet faktiskt skolor och deras huvudmän i regel bättre än att vänta till sista dagen precis när sommarlovet börjar innan de städar. De är smarta nog att veta att det behöver städas hela tiden. Kontinuerligt.
Till vilket pris ska barnen lära sig städa?
De som jobbar i skolan, speciellt med de yngre eleverna, blir snabbt påminda om sitt klientel och vad det innebär för den hygieniska standarden på arbetsplatsen. Det är antagligen fler som prickar toalettstolen på ett kontor för vuxna än på ett lågstadium till exempel. Barn måste också gå på toaletten. Kanske borde vi uppfostra dem till att städa upp efter sig själva, men vi kan inte heller bli naiva över vad som pågår. Skolan kan inte förfalla bara för att barnen ska lära sig en läxa. Läs mer om skolstädning på denna sajt: skolstädningstockholm.se